Advanced Technologies and Materials

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut ero labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

GUIDE FOR AUTHORS SUBMIT MANUSCRIPT
Vol. 2 (1976): Obrada deformisanjem u mašinstvu
Original articles

Tolerancija debljine lima i načini za njeno poboljšanje

Miroslav Plančak
Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, SFRJ

Published 1976-06-30

abstract views: 39 // Full text article (PDF): 6


How to Cite

Plančak, M. (1976). Tolerancija debljine lima i načini za njeno poboljšanje. Advanced Technologies and Materials, 2, 88–107. Retrieved from https://atm-journal.uns.ac.rs/index.php/atm/article/view/JTP.1976.1.6

Abstract

U ovom radu objašnjeni su glavni uzroci za netačnost debljine limova posle valjanja kao i mogućnost za dobijanje limova čije debljine vrlo malo ili uopšte ne odstupaju od željenih debljina.

Kod sila valjanja koje su danas uobičajene (ponekad i do 9000 t) moguće je dobiti lim sa dobrim tolerancijama samo onda ako su valjaonički stanovi opremljeni sa uredjajima za protivsavijanje valjaka. Ostale mere kao npr. različito hladjenje valjaka ili brušenje valjaka samo su propratne mere ograničenih efekata.

Izvedene su jednačine za savijanje i protivsavijanje valjaka valjaoničkog stana a na jednom primeru pokazano je izračunavanje potrebne sile protivsavijanja da bi se dobio podpuno ravan lim.

PlumX Metrics

Dimensions Citation Metrics